5 SAVETA OD ŽENA KOJE ZNAJU DA SE IZBORE SA STRESOM

28.03.2017.

One su mitska bića 21. veka, ali postoje. One su žene koje mogu da podnesu pritisak, rizik i bilo koji zadatak, sa pomalo iritantnom smirenošću i samopouzdanjem. Kako to rade?

1. BROJE DO 5 PRE NEGO ŠTO REAGUJU

Ne bukvalno. Daj sebi vremena da se smiriš, sabereš i fokusiraš pre nego što reaguješ. Bilo da je u pitanju pasivno-agresivna poruka, neprijatan e-mail ili bilo koji drugi izvor stresa, prošetaj, udahni, razmišljaj o drugim temama... uradi bilo šta da skreneš misli sa izvora stresa i tek onda reaguj. Tako će tvoja reakcija imati veće šanse da radi za tebe, a ne protiv tebe.

2. NE ZABORAVLJAJU DA DIŠU

Ponekad, bukvalno. U stresnim momentima, disanje postaje plitko, neurovnoteženo, sa sastojima kojih nismo svesni. To izaziva osećaj slabosti, vrtoglavice, zbunjenosti... Kada se suočavaš sa izvorima stresa, bilo da je to neočivana situacija ili prezentacija za koju si se spremala danima, ova vežba disanja, može da bude razlika između propalog dana ili fenomenalnog osećaja da si pobedila samu sebe. Udahni duboko, u dijafragmu, stomakom. Zadrži dve sekunde, a potom potpuno izbaci vazduh iz pluća. Ponovo najmanje 10 puta.

3. KAŽU NE

NE je moćno oružje u borbi protiv stresa. Kada prihvataš svaku priliku i svaki poziv, kreiraš siguran put do rasporeda koji će ti uneti nervozu u život. Dan bez tenzije počinje sa kreiranjem prioriteta koji će te dovesti do ciljeva, malih i velikih, a to znači da svemu ostalom treba da kažeš NE. Ljudi će razumeti.

4. IMAJU VENTIL

Joga, kik boks, trčanje, šetanje ili Angry Birds igrica- šta god radi za tebe, upotrebi kao način da se oslobodiš negativne energije. Izađi, preznoji se, oraspoloži se.

5. ORGANIZOVANE SU

Ključevi koje ne možeš da nađeš. Sako koji znaš da je negde, ali ne znaš gde. Torba koje je pre dve sekunde bila na stolu. Ovo su sitnice koje ti oduzimaju ne samo vreme, već i energiju. Organizuj svoj životni i radni prostor i tvoje misle će biti organizovanije. Spremi se uveče, za obaveze koje te čekaju ujutru.

Tagovi: stres zene savet