Kako se najbolje pripremiti za trku

Polako počinje running sezona i dobar je trenutak da počnete sa pripremama. U stvari, pripreme za trku počinju onog trenutka kada ste odlučili koju trku čete trčati. Pripreme mogu trajati nedeljama, mesecima, pa čak i godinama, u zavisnosti od izazova koji ste sebi postavili.

Ono što je u startu najbitnije je da realno sagledate svoje mogućnosti prilikom odabira trke, ali ostavite prostora za fleksibilnost i prilagođavanje ciljeva u slučaju da na neke faktore ne možete da utičete. Sama trka treba da vam predstavlja određen vid izazova, odnosno dostignuća i pomeranja ličnih granica. 

Ukoliko ste već imali priliku da istrčite neku trku ili maratonsku deonicu, sigurno vam je poznat osećaj nestrpljenja i neizvesnosti koji se javlja nekoliko dana pre trke. Dok razmišljate kako da stignete do cilja, želimo da vam pomognemo i da podelimo sa vama par korisnih detalja, koji se odmose na period pred sami događaj, a koji vam mogu pomoći da uspešno završite trku.

 

S obzirom da je period neposredno pred trku verovatno najstresniji period za većinu trkača, a posebno za one koji prvi put trče veću kolometražu, maraton ili polumaraton, najbolje što možete da uradite dan pre trke jeste da ne paničite i da ne menjate svoju rutinu. Ukoliko ste praktikovali svakodnevne treninge, možda bi bilo bolje da 24 sata pre trke odmarate, kako biste napunili baterije. Ne zaboravite − sve što ste radili u prethodnih nekoliko meseci ne može da zameni jedan trening, ali kvalitetan odmor i san mogu u mnogome uticati na vaše performanse tokom trke. Lagani trening se savetuje isključivo profesionalnim sportistima, dok se rekreativcima preporučuje lagano istezanje.

Ono što ne smete da zaboravite prilikom pripreme za trku je i pravilna ishrana, a koja je od vitalnog značaja i tokom celog procesa treninga. Pod pretpostavkom da je vaša ishrana bila zdrava i uravnotežena, dan pre same trke bi trebalo da sledite svoju uobičajenu rutinu. Pažljivo razmotrite sadržaj poslednjeg obroka u danu pre trke. Većina trkačkih dešavanja održava se u jutarnjim časovima. Ako je tako, vaš poslednji obrok od prethodnog dana najviše će uticati na rezultate. Obavezno pazite na unos vlakana, jer višak vlakana može dovesti do povećane potrebe za pražnjenjem creva. Takođe, pokušajte da izbegavate masnu, začinjenu hranu i alkohol i ne preterujte sa ugljenim hidratima.

Tokom treninga ali i same trke važno je da se hidrirate! 

 

Nabavite dobru sportsku opremu za trčanje


Jedna od najboljih stvari kod trčanja je ta da je ova aktivnost dostupno svima. Svako može da trči, bez članstva u teretani ili skupih sprava. Pa, ipak, ako ćete već kilometrima tabanati, ulaganje u kvalitetne patike za trčanje na duge staze dobra je ideja. 

Patika treba da vam bude taman oko pete i stopala, uz malo prostora za pomeranje prstiju. Na prvom mestu treba da bude udobnost, a ne dekoracija i velike svetske marke. Ako je moguće, u kupovinu idite uveče, kada su stopala malo natečenija, pa nećete završiti s tesnim patikama.

Isto tako, stare trenerke vredi zameniti pravom sportskom odećom, naročito ako ćete trčati u toplijim ili hladnijim vremenskim uslovima. Sportska odeća izrađena od savremenih materijala koji onemogućavaju iritaciju i znojenje može značajno uticati na vaše trkačko iskustvo, posebno kada trčite na duge staze.

U Đak Sport radnjama i na online shop-u možete naći veliki izbor partika i opreme za trčanje poznatih svetskih brendova.

Najvažniji savet na dan trke je da se opustite i zabavite. Najteži posao ste već uradili, a sada vam ostaje da se prepustite i istrčite vašu deonicu najbolje što možete. Ako ste se vredno pripremali mesecima unazad, rezultati sigurno neće izostati.

Želimo vam puno sreće u vašim trkačkim avanturama, dobar vetar u leđa i uspešan dolazak do cilja!