ŠTA JE DAN SAMACA I ZAŠTO JE VEĆI OD CRNOG PETKA?

Bilo bi vam oprošteno ukoliko pretpostavite da je Crni petak najprometniji dan za kupovinu na planeti, imajući u vidu globalnu popularnost ovog komercijalnog praznika i rastuću prodaju koju generiše svake godine. Međutim, postoji još jedna maloprodajna ekstravaganca koja zauzima prvo mesto: Dan samaca (Singles Day).

Dan duplih jedanaestica (11.11) odnosno Međunarodni dan samaca je dragocena prilika za povećanje prodaje i prihoda za mnoge brendove. 

Šta je Dan samaca?

Poznat i kao „praznik duplih jedanaestica“, startovao je 1993. godine kao svojevrsna kontra Danu zaljubljenih. Četiri studenta su, da bi razbili monotoniju samačkog studentskog života, odlučili da 11.11. proslave izlaskom sami. Inicijativa se brzo proširila među ostalim studentima, a na kraju i među ostatkom kineskog društva. Nisu ni slutili da će ovaj dan dobiti međunarodnu popularnost putem interneta i da će danas milioni samaca proslaviti njihov dan.

Dan samaca je dan neženja, dan odbijanja i postao je popularan zabavan praznik među omladinom Kine koja je ponosna što nema partnera. Ovaj dan definitivno služi za odvraćanje samaca od činjenice da su sami. Kako veliki broj mladih organizuje okupljanja, na ovaj dan mnogi zapravo imaju priliku da pronađu partnera. Na Dan samaca, sve veće kompanije (posebno one koje se bave online trgovinom) nude promotivne popuste svima koji slave praznik.

 

Festival raste iz godine u godinu

Za veliku popularnost ovog praznika odgovorna je kompanija Alibaba, koja je na svojoj e-prodavnici Taobao 11.11.2009. godine po prvi put nudila promotivne popuste, kada se ovaj praznik reklamirao kao festival kupovine. Od tada će se slične aktivnosti održavati svake godine, a vremenom se i drugi sajtovi za e-kupovinu kao što su Đindung, Amazon Kina, Suning, Guomej takođe pridružuju ovom poduhvatu.

Alibaba je 2018. postavio novi rekord na Dan samaca jer je kompanija za 85 sekundi prodala proizvode u vrednosti od jedne milijarde dolara. Kompanija je tada obavestila javnost da joj je prodaja porasla za milijardu dolara u samo jednoj minuti i 25 sekundi.

Ogroman je i postaje sve veći

Ključna atrakcija za 11.11 su uvek bili strmoglavi popusti koji se nude kupcima. Kao i prethodnih i ove godine Đak svojim kupcima je obezbedio masovne popuste tokom 24 časa na svom online shop-u. Godišnji događaj počinje u ponoć 11. novembra na našem sajtu i traje 24 sata uz velike popuste. Poslednjih godina je ovaj praznik postao izuzetno popularan i u Srbiji, posebno kod mladih ljudi, koji, za razliku od Dana zaljubljenih, tog dana kupuju sebi poklon. Na Đak sajtu već godinama dobija epitet dana onlajn kupovine, postepeno preskače i Crni petak po broju obavljenih kupovina tog dana.

Preko 4.000 artikala na popustu od 2000 rsd do 5000 rsd možete naći na Đak internet prodavnici tog dana. Ne propustite priliku i otkrijte fenomenalne cene i modele velikih svetskih brendova kao što su: Nike, Adidas, Reebok, Kappe, Under Armour, Hummel, Pume i mnogih drugih.